Το Υπουργείο Υγείας με τους συνεργαζόμενους φορείς διαμορφώνει το «Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων - Ηπιόνη»

Το Πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ έχει εθνική εμβέλεια και πιλοτικό χαρακτήρα, προκειμένου να διαμορφωθούν τα δίκτυα των συνεργαζόμενων φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και να εδραιωθούν οι διαδικασίες εκείνες που θα θεμελιώσουν την καθιέρωση και συνέχισή του για τα επόμενα έτη με διαφορετικό θέμα κάθε έτος.

Η φιλοσοφία του Προγράμματος έγκειται στην ανάδειξη της σπουδαιότητας της ενεργού και υγιούς γήρανσης μέσω της προστασίας των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων ατόμων, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, της ενδυνάμωσης της αυτόνομης διαβίωσης, της κοινωνικής συμμετοχής, της ένταξης και της ενίσχυσης του ρόλου τους σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
 

• ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΠΙΟΝΗ 2016

• ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

• ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΠΙΟΝΗ 2015

• ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Τα χρόνια νοσήματα και η διαχείρισή τους αποτελούν σήμερα μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας, τα οποία εστιάζουν στην αγωγή υγείας και σε παρεμβάσεις που στόχο έχουν την αλλαγή της συμπεριφοράς για τη μείωση των μειζόνων παραγόντων κινδύνου: κάπνισμα, παχυσαρκία, απουσία φυσικής άσκησης, κακή διατροφή κ.λπ. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα των πολιτικών και εργαλείων διαχείρισης των μειζόνων παραγόντων κινδύνου για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας συζητήθηκε στο Debate που έλαβε χώρα το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 στο 44ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Την προτεραιοποίηση των παραπάνω παραγόντων κινδύνου, τα ευρύτερα μέσα ελέγχου και διαχείρισής τους, τις πολιτικές μηδενικής ανοχής (zero tolerance) ή/και αυτές της μείωσης της βλάβης (harm reduction), τα όρια του κρατικού και ιατρικού πατερναλισμού για την αντιμετώπισή τους και, τέλος, την αποτελεσματικότητα αυτών των πολιτικών συζήτησαν οι:

Άγις Τσουρός, πρώην Διευθυντής Πολιτικής Υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Επισκέπτης Καθηγητής στο Institute for Global Health Innovation, Imperial College και

Γιάννης Κυριόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Ομότιμος Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας,

με συντονιστή τον Λευτέρη Θηραίο, Γενικό Γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

 

Καταγράψαμε τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης. Διαβάστε Περισσότερα.

Debate: Τεχνικές και μέθοδοι ελέγχου και διαχειρίσης τωνν μειόνων παραγόντων κινδύνου στην δομήσια υγεία. 

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

 

 

 

Η Εταιρεία Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΕΔΥΠΥ) θα πραγματοποιήσει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Ιατρικής από την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 έως την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στο Κτιριακό Συγκρότητα ΒΙΟΠΟΛΙΣ, στο Μεζούρλο, Λάρισας.

Για να δείτε το Πρόγραμμα Πατήστε ΕΔΩ

 

 

Ετήσια συνάντηση του Δικτύου εκπαίδευσης και Έρευνας στην ΠΦΥ και στη Γενική Ιατρική

 

Η ετήσια συνάντηση του Δικτύου εκπαίδευσης και Έρευνας στην ΠΦΥ και στη Γενική Ιατρική του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ θα γίνει την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, 8.30-5μ.μ. στο ΚΕΔΕΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η φετινή συνάντηση είναι εορταστική καθώς συνδυάζει τα 10 χρόνια Κλινικής Άσκησης και τα 40 χρόνια από τη διακήρυξη της Άλμα Άτα για την ΠΦΥ.

Δηλώσεις συμμετοχής ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά εδώ μέχρι την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018.

 

Για τον καλύτερο προγραμματισμό της ημερίδας θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας σε συγκεκριμένα κλινικά φροντιστήρια

Κάθε κλινικό φροντιστήριο έχει περιορισμένο αριθμό θέσεων. 

Η δήλωση δεν είναι δεσμευτική για την οργανωτική επιτροπή αλλά θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση. 

 

Παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα άμεσα κλικ εδώ

 

Πληροφορίες: 

Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας

e-mail: pfyauth@gmail.com 

Τηλ. 2310 999135 - Φαξ 2310 999131

Ιστοσελίδα: primarycare.web.auth.gr